Lítiová motobatéria – skvelá voľba pre Váš motocykel

Prečo sú lítiové motobatérie lepšie ako olovené?

Lítiové (LiFePO4) motobatérie sú stále viac populárne. Najmä vďaka použitej technológii na báze lítia majú výborné vlastnosti. Stále vyššie predaje lítiových motobatérií vo svete spôsobujú, že ich cena postupne klesá, a preto sú stále dostupnejšie. Lítiové motobatérie sú úplne bezúdržbové, neobsahujú žiadnu kyselinu a vďaka tomu je možné ich umiestniť do motorky v akejkoľvek polohe, napr. na boku alebo prípadne aj obrátene (póly smerom dole). Neobsahujú žiadne jedovaté kovy ako napr. olovo, ortuť alebo kobalt. Sú atraktívne aj vďaka výborným užívateľským vlastnostiam - sú až o 60% ľahšie, dodávajú až 40x vyšší štartovací prúd, než je kapacita batérie. Majú veľmi dlhú životnosť, približne 2 000 nabíjacích cyklov, veľmi nízky koeficient samovybíjania - vydržia nabité až 1 rok. Všetky lítiové motobatérie sú samozrejme nabité a pripravené na okamžitú montáž do motocykla.

Ako sa starať o lítiovú motobatériu? Odporúča sa pravidelne dobíjať každých 6 mesiacov. Nabíjanie je možné prúdom až 10x vyšším, než je kapacita batérie; vďaka tomu je nabitá veľmi rýchlo. Je nutné použiť nabíjačku, ktorá je určená pre lítiové batérie. A nikdy nesmie byť použitý program pre desulfatáciu. Lítiovú motobatériu je odporúčané skladovať pri teplote medzi 20-25 stupňov.

V motocykli je možné nahradiť bežnú olovenú batériu pomocou lítiovej motobatérie. Nie je nutná žiadna úprava elektroinštalácie. Avšak, je žiaduce, aby motocykel mal napätie pri chode motora naprázdno medzi 14-15V.

Je lítiová motobatéria cenovo výhodná? Cena lítiovej motobatérie je vyššia ako pri olovenej. Ale ak porovnáme trvanlivosť, dlhodobú životnosť a úžitkové vlastnosti, lítiová motobatéria sa naozaj oplatí. Navyše je veľmi spoľahlivá a zaisťuje stabilné fungovanie Vášho motocykla.

Prečo je výhodnejšie dať prednosť lítiovej motobatérii pred olovenou WET-zaplavenou?

Dôvodov je naozaj veľa:

  • Predovšetkým sú až o 60% ľahšie ako „klasické“ olovené motobatérie
  • Životnosť je niekoľkonásobne vyššia, približne 2000 cyklov
  • Štartovací prúd (A) môže byť až 40x vyšší ako kapacita (Ah)
  • Možnosť nabíjania prúdom (A) až 10x vyšším, než je kapacita lítiovej motobatérie
  • Veľmi nízke samovybíjanie
  • Odporúča sa nabíjať iba 1x za 6 mesiacov
  • Neobsahuje jedovaté kovy (olovo, ortuť, kobalt), ani kyselinu sírovú
  • Je možné inštalovať v akejkoľvek polohe, nie je riziko úniku kvapaliny

Najviac obľúbené u našich zákazníkov sú lítiové motobatérie SKYRICH, uvádzame v tomto odkaze.

Ďalšie značky motobatérií, ktoré máme v ponuke:

NOCO, odkaz je TU.
Exide, odkaz je TU.

Tip pre Vás:

Ponúkame nabíjačku pre lítiové + AGM motobatérie SKYRICH, za skvelú cenu!

Lítiové motobatérie (LiFePO4) sa naozaj oplatia. Sú o niečo drahšie ako olovené, ale vzhľadom na výhody, najmä vďaka násobne vyššej životnosti, nakoniec ušetríte